Kategoriassa Kahvilat ja ravintolat \\ Ruoka

Kyllä, eettinen kahvi on useimmiten myös laadukkain

Miten löytää reilu, ekologinen ja maistuva kupillinen kahvia? Sugar listasi vinkit, miten löydät eettisen kahvin.

Moni kahvintuottajamaa luokitellaan kehitysmaaksi. Täten ei monilla kahvinviljelijöillä ole mahdollisuutta hankkia kalliita vastuullisuussertifikaatteja kahveilleen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kahvi olisi eettistä tai puhdasta. Monesti pienillä kahvifarmeilla ei ole varaa kalliisiin torjunta-aineisiin, joten farmit ovat luontaisesti lisäaineettomia ja luomutiloja. Esimerkiksi kahvin kotimaassa Etiopiassa kahvi kasvaa useimmiten täysin luonnonvaraisena.

Kahvi on öljyn jälkeen toiseksi arvokkain hyödyke, jota kehitysmaista tuodaan. Raakakahvipapu onkin yksi maailman vaihdetuimmista pörssituotteista. Kuluneen vuoden aikana raakakahvin markkinahinnan oletetaan nousevan ja tuotannon lisääntyvän entisestään. Kahvin kulutus onkin noussut viimeisten viiden vuoden aikana kaikissa maanosissa. Pörssituotteena on kahvi, kuten esimerkiksi öljykin, kuitenkin altis maailman poliittisille muutoksille. Monissa kahvintuottajamaissa vallinneet levottomuudet ovat vaikuttaneet itse raakakahvin liikkumiseen. Keski- ja Etelä-Amerikan suuret kahvintuottajamaat Brasilia, Bolivia, Meksiko sekä El Salvador kuin myös kahvin kotimaa Etiopia ovat kärsineet kahvintuotannossaan mitä ilmeisemmin juuri levottomuuksiensa vuoksi. Tänä vuonna ovat esimerkiksi hyvät etiopialaiset kahvit olleet kiven alla.

Sugar kokosi vinkkejä mihin kiinnittää huomiota kahvia ostaessa, niin kaupassa kuin kahvilassakin.

1. Alkuperämaa

Monissa kahvipaketeissa ei ilmoiteta alkuperämaata. Tämä on yleistä massatuotantoon keskittyneiden paahtimoiden tuotteissa, erityisesti kahvisekoituksissa. Täten pystyy esimerkiksi korvata jonkun vaikeasti saatavilla olevan kahvin toisella. Jo alkuperämaan maininta voi auttaa löytämään eettisemmän tuotantomaan.

2. Hinta

Hinta korreloi kärjistetysti suoraan laadun kanssa. Laadukas kahvi tarkoittaa tässä tapauksessa sellaista tuotetta, jonka jokaisen tuotantovaiheen työntekijä on saanut tarpeeksi palkkaa ja kahvipavut itsessään eivät ole tuholaisten tai tautien vahingoittamia. Sokeasti ei kuitenkaan kannata hinnan perässä juosta. Parhaimpana esimerkkinä toimii surullisen kuuluisa Kopi Luwak, sivettikissakahvi. Tämän kahvin hinta ei useimmissa tapauksissa muodostu eettisyydestä.

3. Barista

Kysy baristalta mistä heidän kahvinsa tulee. Kahviin intohimoisesti suhtautuva kahvila kouluttaa baristansa kertomalla käyttämistään kahveista, ja kahvista ylipäätään. Asiantunteva barista osaa kertoa ainakin kahvin alkuperämaan ja alueen sekä kahvipavun prosessointitavan.

4. Pienpaahtimot

Monet pienemmät paahtimot suosivat lyhyitä tuotantoketjuja ja jäljitettävyyttä. Sen vuoksi ovat nämä helsinkiläiset paahtimot hyvän kahvinsa sekä paikallisuutensa lisäksi niin mieltä että kehoakin lämmittäviä kahvipaahtimoita.

Helsingin Kahvipaahtimo – Päijänteentie 29
Päiväkahvibaarina tunnettu olohuonemainen Helsingin Kahvipaahtimon ”showroom” sijaitsee keskellä suloista Puu-Vallilaa. Kahvi paahdetaan kivenheiton päässä Teurastamolla ja se on Amerikassa kahvinpaahtouransa luoneen Timothy Shipin käsialaa. Helsingin Kahvipaahtimo on yksi vanhimmista pääkaupunkiseudun pienpaahtimoista. Päiväkahvibaarin asiakaskunta on kenties koko Helsingin monimuotoisin. Viereisen pankin meklarit sekä työmaan rakennusmiehet nauttivat kahvinsa saman pöydän ääressä tuoreen äidin keinuttaessa heidän vieressään vauvaansa uneen.

Good Life Coffee – Kolmas Linja 17
Good Life Coffee on puhunut hyvän elämän puolesta jo vuosia muiden pienpaahtimoiden kahvia tarjoten. Oman paahtotoimintansa Good Life Coffee aloitti kahvilan omistaja Lauri Pipisen ja pääpaahtaja Samuli Ronkasen toimesta vuonna 2014. Nyt Kolmannelta Linjalta löytyy niin hyllystä kotiin vietäväksi kuin myllystä paikan päällä juotavaksikin GLC:n omaa kahvia. Luovuus ja intohimolla tekeminen vetävät selkeästi samanmielisiä puoleensa seinillä nähtävien kanta-asiakkaiden luomuksien perusteella.

Rost Co.
Lauttasaarelainen Rost. Co on yksi nuorimmista suomalaisista pienpaahtimoista. Pääpaahtaja Silja Löfgren kehittelee paahtoprofiileja yhdessä pitkän linjan barista Samuli Parkkisen kanssa. Rost. Co:n kahveja saa Kaffecentraleneista ja muun muassa Vaasankadun Cafe Pequenosta. Paahtimo hankkii raakakahvinsa edellämainittujen kollegoidensa tavoin vastuullisilta raakakahvivälittäjiltä. Rost. Co:n kahvipussit ovat ainoaalaatuaan ja erottuvat kahvihyllystä pirteillä sävyillään.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.