Kategoriassa Parasta juuri nyt

Miten oppia johtamaan tunteitaan

Kävimme Pilots Helsingin inspiroivalla luennolla selvittämässä.

Rosa Nenosen luotsaama Pilots Helsinki järjestää säännöllisesti luentosarjoja, joissa pysähdytään miettimään eri näkökulmista sitä, mitä hyvä elämä on. Olimme Idan kanssa tutustumassa Tunteiden 101 -luentoon, joka avasi tunteiden maailmaa mielenkiintoisesta perspektiivistä.

Vaikka tunteet ovat kiistatta keskeinen osa ihmisyyttä, voivat ne usein tuntua hyvinkin epämääräisiltä ja vaikeasti hallittavilta. Jos jokainen oppisi kuitenkin ymmärtämään ja johtamaan tunteitaan, olisi maailma paljon parempi paikka – ainakin jos iltamme luenntoitsijalta kysytään. Camilla Tuominen onkin perustanut Emotion Tracker -applikaation, jonka päällimmäinen missio on auttaa ihmisiä johtamaan tunteitaan. Onnellisuudessa on pitkälti kysymys sisäisestä tasapainosta.
Nämä neuvot otimme mukaamme inspiroivasta tilaisuudesta.

1. Tunnista tunteesi 

”On helppo todeta, että nyt ärsyttää”, alkaa eräs muistiinpanorivini illan jäljiltä. Ja niinhän se on: asiat ovat helposti kertakaikkisen ärsyttäviä. Kannattaa silti pysähtyä miettimään tarkemmin, mistä tunteessa voisi pohjimmiltaan olla kyse. Onko ärsytyksesi takana turhautuneisuutta, pettymystä, vai oikeastaan väsymystä? Tunnistamalla oikein tunteesi ratkaisukin löytyy luultavasti helpommin. On sitä paitsi tutkittu, että menestyneet ihmiset osaavat tunnistaa omat ja muiden tunteet paremmin.

2. Myönnä & käsittele

Myönnä itsellesi myös epämukavalta tuntuvat fiilikset, ja käsittele ne. Kateus on esimerkiksi tunne, jota hirveän moni ei mielellään suo itselleen. Vaikkei kateus varmastikaan ole kenenkään lempiasia myöntää itselleen, voi sen hyväksymisestä seurata hyvääkin. Käsitellystä kateudesta voi katkeruuden sijasta saada lisäpontta itsensä kehittämiseen; jos tuo ihminen onnistuu unelmatehtävässään, niin voisinko minäkin?

3. Pilko stressaavat asiat osiin

Stressin kehäajattelu lienee kaikille tuttua. Ensin stressataan, ja sitten stressaannutaan vielä lisää siitä, että stressaa.
Ratkaisu stressin kierteeseen on pilkkoa stressaavat aiheet osiin – kaikkea ei kannata yrittää hoitaa samanaikaisesti. Aloita hahmottamisella: tunnista ensin sinua kaikista eniten stressaava asia, ja kirjoita se alas. Kun olet saanut verbalisoitua isoimman ahdistusmöykyn, jatka seuraavaan. Älä kuitenkaan kirjoita ylös liian epämääräisiä ahdistuksen aiheita, vaan konkreettisia asioita joihin voit vaikuttaa. Tämän harjoituksen tarkoitus on nimittäin tehtävien ja asioiden yliviivaus, joka on helpoin tapa välittömästi helpottaa oloasi. Kaikkea ei tarvitse tehdä samaan aikaan!

4. Mitä tulee huoneeseen mukanasi, kun astut sisään? Tee tietoinen valinta

Kaikki tuntevat ihmisiä, jotka tuovat tullessaan hyvän mielen muillekin. Aina ei voi mitenkään olla hyvällä tuulella, mutta pysähdy miettimään etenkin negatiivisten tunteidesi ilmaisua. Sanojesi muotoilulla ja pelkällä kehonkielellä on nimittäin paljon vaikutusta muihin.
Sen sijaan, että murahtelisit epämääräisesti koko päivän, kannattaa esimerkiksi alakuloisuuden yllättäessä vain todeta asian laita muille ja tietoisesti valita mahdollisimman positiivinen mieliala. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, ettei negatiivisia tunteita pitäisi ilmaista ollenkaan – päinvastoin. Se, että myöntää huonon päivän auttaa muita suhtautumaan sinuun myötätuntoisemmin.

Yleisfiilis on valinta, mihin voit itse vaikuttaa.

5. Vältä ääripäitä: tunteita ei voi tukahduttaa, mutta liika rypeminenkin on vahingollista

Positiivinen asenne on tavoiteltavaa, mutta negatiivisia tunteita ei pidä myöskään kieltää. Tämä johtuu siitä, että emme voi selektiivisesti tukahduttaa tunteita: kun tukahdutamme negatiiviset tunteet, tukahtuvat samalla myös positiiviset tunteet. Kaiken ytimessä on tunteiden käsittely, jota voi puolestaan tehdä valitsemallaan tavalla. Käsittelemättömät tunteet eivät katoa mihinkään! Varsinkin kiireisinä aikoina kannattaa siis pysäyttää autopilotti, ja kohdata omat tunteensa.

Joskus käsittely voi kuitenkin lähteä hieman lapasesta. Kaikille tulisi suoda itku-iltoja jäätelöpurkin ja huonon tv-sarjan äärellä, mutta liika rypeminen ei ole ratkaisu huonoon oloon. Voit esimerkiksi sopia itsesi kanssa, että suhtaudut ongelmiisi ratkaisukeskeisesti: mitä voin konkreettisesti tehdä tilanteen parantamiseksi?

Them feelings though….

Kuvat: Idan & Sylvian upeat muistiinpanot illalta & Emotion Trackerin verkkosivut.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.