Kategoriassa Parasta juuri nyt

Vitamiinien imeytyvyys – mikä siihen vaikuttaa?

Olet mitä syöt, vai olet mitä imeytät? Miten luonnolliset ja synteettiset vitamiinit eroavat toisistaan? Kokosimme kattavan tietopaketin vitamiinien imeytyvyydestä! Juttua varten on haastateltu PUR-hyvinvointikaupan Anu Pekkosta sekä Tiina Vainiota.

Mitkä on vitamiinien tärkeimmät tehtävät elimistössä? Mihin vitamiineja tarvitaan?

Vitamiinit ja mineraalit ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joita tarvitaan usein vain pieni määrä. Tuon pienen määrän riittävä saanti on sitäkin tärkeämpää, sillä vitamiineillä ja hivenaineilla eli ns.  suojaravintoaineilla on jokaisella oma tärkeä tehtävä kehon toimintojen ylläpitämisessä, mm. aineenvaihdunnassa, solujen ja kudosten uusiutumisessa, energiantuotannossa, immuunijärjestelmässä, hormonitoiminnassa ja psyykkisissä toiminnoissa.

Sen lisäksi että suojaravintoaineet ylläpitävät elimistön toimintakykyä, ne myös suojaavat sairauksilta. Vitamiinien vähäinen saanti voi johtaa erilaisiin puutostiloihin, jotka voivat ilmetä yleisenä väsymyksenä, huonovointisuutena, päänsärkynä tai iho-oireina ja voivat pitkään jatkuneena johtaa erilaisten sairauksien puhkeamiseen.


Millainen vitamiini imeytyy parhaiten? Onko väliä, missä muodossa (esim. tabletti, suihke, kapseli, öljy) vitamiinin nauttii? 

Periaatteessa on mahdollista että syöty vitamiinitabletti kulkee elimistön läpi imeytymättä ollenkaan. Imeytymiseen vaikuttaa olennaisesti millaisessa muodossa vitamiini on, eli kuinka hyvin keho pystyy vitamiinin imeyttämään ja hyödyntämään solutasolla. Myös suoliston kunnolla on väliä.

Useimmat vitamiinit ja ravintolisät tuotetaan keinotekoisesti laboratoriossa. Esimerkiksi tavanomainen C-vitamiinipurkki sisältää standardoidun määrän synteettisesti valmistettua askorbiinihappoa. Vaikka ruoan sisältämä C-vitamiini ja synteettinen askorbiinihappo ovat kemiallisesti identtisiä, tiesi keripukin hoidosta Nobel-palkittu tohtori Szent-Gyorgui jo 30-luvulla, että elimistö pystyy erottamaan nämä kaksi toisistaan. Ravinnon ravintoaineet eivät nimittäin koskaan esiinny yksinään niiden eristetyssä muodossa, vaan osana monimutkaista rakennetta, jossa eri yhdisteet, kuten entsyymit, koentsyymit, proteiinit, hivenaineet ja vitamiinit, toimivat vuorovaikutuksessa auttaen elimistöä imeyttämään ja hyödyntämään ravintoaineet solutasolla. Samasta syystä keho ei tunnista erityisen hyvin synteettisten vitamiinien eristettyjä muotoja.

Lisäksi valmisteiden imeytyvyyttä ja hyötykäyttöä heikentävät erilaiset lisäaineet, kuten pintakäsittely-, sidos-, paakkuuntumisenesto-, maku- ja väriaineet. Siksi kapselin muodossa oleva tuote on yleensä parempi kuin tabletti, jonka valmistukseen joudutaan käyttämään sidosaineita. Monet tablettivalmisteet sisältävät mm. titaanidioksidia jonka pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksia ei ole tutkittu. Kannattaa lukea tarkkaan tuoteselosteet ja pyrkiä ostamaan tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän lisättyjä aineita.

Suosi valmisteita, jotka ovat mahdollisimman luonnollisia. Pelkkä luonnollisuusväite ei välttämättä tarkoita mitään, sillä vitamiinit saattavat luontaisten ainesosien lisäksi edelleen sisältää synteettisiä ainesosia ja lisäaineita. Ollessasi epävarma, käänny asiantuntijan kuten luontaistuotekauppiaan puoleen laadukkaan valmisteen selvittämiseksi.

Mikäli suolistosi on huonossa kunnossa, voi tavanomaisten ravintolisien imeytyminen jäädä valmisteesta riippuen muutamaan prosenttiin. Heikkoa imeytyvyyttä on totuttu paikkaamaan annoskokoa kasvattamalla. Suuri annos tiettyä ravintoainetta voi kuitenkin haitata samoista imeytymismekanismeista kilpailevien ravintoaineiden hyötykäyttöä ja aiheuttaa ravinteiden epätasapainoa ja jopa puutoksia elimistössä.

Miksi vitamiinien ja lisäravinteiden ottaminen on tärkeää, vaikka söisi terveellisesti?

Nykyiset viljelymenetelmät ja tehotuotanto ovat johtaneet maaperän köyhtymiseen, eikä syömämme ruoka siksi ole yhtä ravintorikasta kuin ennen. Tiettyjä ravintoaineita, kuten D-vitamiinia,  on vaikea saada riittävästi ruuasta vaikka söisi miten monipuolisesti.

Ravintolisien tarvetta lisäävät myös yleistyneet suolisto-ongelmat, pitkään jatkunut stressi, erilaiset ympäristömyrkyt ja kemikaalit jotka kuormittavat kehoa (kosmetiikka, ilmansaasteet, tekstiilit ja siivousaineet jne.), kova kuntoilu sekä erilaiset lääkkeet. Nyt tutkitaan esimerkiksi sitä, lisääkö e-pillerin käyttö tiettyjen ravintoaineiden tarvetta.


Voiko vitamiineista saada yliannostuksen, jos ne imeytyvätkin liian hyvin?

Riippuu siitä millaista valmistetta nauttii. Tiettyjen synteettisten vitamiinien kohdalla (kuten esim. B6-, A-, E-vitamiini ja foolihappo) liian suuresta annostuksesta voi olla elimistölle haittaa, mutta useimmiten ongelma on päivastainen, eli vitamiinia ei synteettisesssä muodossa pääse imeytymään elimistöön tarpeeksi. Isot annoskoot synteettistä vitamiinia saattavat myös tukkia aineenvaihduntakanavia ja estää toisten vitamiinien imeytymisen, aiheuttaen ravintoaineiden epätasapainoa.

Tätä vastoin luonnollisten vitamiinien kohdalla yliannostuksen tai epätasapainotilan vaaraa ei ole, sillä kuten ruoastakin, elimistö ottaa vastaan ja hyödyntää luonnollisista vitamiineista vain sen minkä tarvitsee.

Mihin saantisuositukset perustuvat ja miksi ne ovat maakohtaisesti niin erilaiset? 

Viranomaissuositukset ovat Valtion ravintsemusneuvottelukunnan säätämiä, ja vaikka ne perustuvatkin tutkimusnäyttöön, on hyvä pitää mielessä että ne ovat monien vitamiinien kohdalla hyvin vaatimattomia. Esimerkiksi D-vitamiinin alhainen virallinen saantisuositus on nostattanut runsaasti kritiikkiä ja Suomessa pitkä pimeä talvi nostaa D-vitamiinitarvetta. Saantisuositukset vaihtelevat maittain, riippuen käytössä olevista tutkimuksista, maan sijannista ja maaperästä.


Onko vitamiinivalmisteissa aina joku vähimmäismäärä vitamiinia? 

Ravintolisille on määrätty tietyt vähimmäismäärät vitamiineja ja mineraaleja, jotka muodostuvat kunkin aineen suositellusta päivittäisen saannin vertailuarvosta. Pitoisuudet kuitenkin vaihtelevat valmisteissa hyvinkin paljon.

Sen sijaan, että valitsisi valmisteen milligrammamäärän perusteella, on paljon olennaisempaa varmistua että tuote on hyvin imeytyvä. Kuten aiemmin mainittu, luonnollisia vitamiineja ei tarvita yhtä paljon kuin synteettisiä valmisteita, sillä niiden imeytyvyys on parempaa.


Mistä voi tietää oman henkilökohtaisen vitamiinitarpeen?  

Kehon ravintoainepitoisuuksien oma havannoiminen voi olla haastavaa. Ravintoainetasapainon voi käydä tarkistuttamassa verikokeissa (terveyskeskuslääkäri voi tehdä laboratoriolähetteen niin vaatiessasi, myös yksityisiltä terveysasemilta saa verikoepalveluita). Yksi helppo tapa saada suuntaa antavaa tietoa omista vitamiinitarpeista on käydä ravintoainetasapainoa elektromagneettisen värähtelyn avulla analysoivassa mittauksessa (suoritetaan HCA tai asyra-laitteella). Mittauksia suorittavat monet vastaanottoa pitävät ravintoasiantuntijat (ravintoneuvojat ja terapeutit) sekä asiantuntevat luontaistuotemyymälät (esim. PUR-kauppa).

Huomaako laadukkaan vitamiinin imeytymisen itse? Missä ajassa sen voi havaita?

Yleensä vitamiinien imeytymisen huomaa esimerkiksi energisoituneena olona, ihon, hiusten ja kynsien kunnon paranemisena tai siinä että vatsa ja suolisto voivat paremmin. Toisten ravintoaineiden tasapainon korjaamiseen voi mennä pidempään kuin toisten, mutta moni huomaa esimerkiksi laadukkaan magnesium-valmisteen kohdalla eron hyvinkin nopeasti (rennommat lihakset, parempi uni, energisempi olo). Varmistuaksesi vitamiinin imeytymisestä, voit käydä tarkistusmittauttamassa ravintoainetasapainon kuukauden kuluttua kuurin aloituksesta.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.