Kategoriassa Vastuullinen elämä

Zero Waste -filosofiasta, ja miten vähennät roskan määrää kotona

You can do it!

Törmäsin kolme vuotta sitten Facebookissa videoon, joka esitteli newyorkilaisen Lauren Singerin roskatonta elämäntyyliä. Pystyikö joku todella elää normaalia suurkaupunkielämää tuottamatta melkein lainkaan roskaa? Siis lainkaan. Päätin tutkia asiaa lisää.

Lauren sai herätyksensä alunperin luentosalin penkillä. Eräs salissa istuva opiskelija toi eväänsä aina kertakäyttöisissä muoviastioissa. Jokapäiväinen näky pysäytti: jos ympäristötieteenkin opiskelijat syövät eväänsä muovirasioista, niin miten muovin määrää saataisiin ikinä vähennettyä globaalilla tasolla?

Lauren päätti kokeilla, pystyisikö hän vähentämään dramaattisesti tuottamansa roskan määrää. Hän perusti Trash is for Tossers -blogin, ja alkoi dokumentoimaan matkaansa. Nykyisin 26-vuotias Lauren on kysytty puhuja, ja hän pyörittää omaa zero waste -periaatteella toimivaa pesuaineyritystään.

Lauren Singer

Kevyellä googlettelulla löysin lisää vastaavia tarinoita.

Yksi Zero Waste -liikkeen pioneerisivustoista, Zero Waste Home, seuraa Bea Johnsonin nelihenkisen perheen roskatonta elämää. Johnson on jo vuosien ajan inspiroitunut tavallisia ihmisiä muuttamaan kulutustottumuksiaan. Perhe elää verrattain mukavasti ja on tehnyt mittavan elämäntyyliremontin, mutta Zero Waste Home on pullollaan helppoja vinkkejä, jotka voi ottaa käyttöönsä vaikka heti.

Nykyään Johnsonin perhe tuottaa enää tämän verran roskaa vuodessa:

Miten tuollaiseen määrään voi päätyä?

Zero Waste -filosofiassa on nimensä mukaisesti kyse roskan vähentämisestä minimiinsä, jopa olemattomiin. Se ei ole ihan helppoa aikakautenamme, jossa yksittäiset paprikat pakataan muovikelmuihin ja purkka pitää kaivaa usean eri pakkauskerroksen alta.

Zero Waste -liikkeessä roska määritellään miksi tahansa tavaraksi tai aineeksi, jota ei voi kierrättää, tai jota ei alun perinkään ole tarkoitettu kierrätettäväksi. Niitä asioita, mitä viet kierrätysastiaan puolestaan ei lasketa suoranaisiksi roskiksi.

Tässä vaiheessa tekstiä saattaa alkaa ahdistaa; roskan määrän vähentäminen voi tuntua vaivalloiselta, tai jopa mahdottomalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet kanssaihmisesi ovat vähentäneet tuottamansa roskaa hyvin pienellä vaivalla. Luultavasti sinäkin!
Otatko oman ostoskassin kauppaan mukaan välttääksesi muovipussia?
Kieltäydytkö pienestä pussista pakasteita varten? Oletko pyytänyt e-laskuja paperilaskujen sijaan, ja kieltäytynyt postissa tulevista mainoksista?
Hienoa! Olet siis joskus tietoisesti vähentänyt roskiesi määrää.

Miten vähentää tuottamaansa roskaa pienellä vaivalla

Zero Waste -liikkeen Viiden R:n säännöllä saa jo ihmeitä aikaan.

Refuse: kieltäydy siitä, mitä et tarvitse. Kuitit ja mainokset ovat todella helppo tapa aloittaa!
Reduce: Vähennä kulutustasi, ja mieti mitä oikeasti käytät ja tarvitset. Keittössä esimerkiksi harvemmin tarvitsee enempää kuin muutamaa paistinlastaa, ja yksi ihminen pärjää hienosti kahdella lakanasetillä.
Reuse: Vaihda kaikki mahdollinen kotonasi uudelleen käytettävään versioon. Muovipurkit on helppo vaihtaa lasisiin säilytysastioihin, ja keinokuituisia rättejä ei tarvitse jos vaihtaa kaupasta ostetut muovisienet pestäviin kangasvaihtoehtoihin. Jos sinun on hankittava jotain uutta, mieti ensin että, saisitko ostettua sen käytettynä.
Recycle: Kierrätä mahdollisimman moni asia. Useimmista suomalaisista taloyhtiöistä löytyy kierrätysasiat.
Rot: Maaduta kaikki mahdollinen. Biojätteet kannattaa lajitella!

Lisää käytännön vinkkejä roskamäärän vähentämiseen:

– Vaihda talouspaperi ja muoviset sienet kankaisiin tai virkattuihin liinoihin. Itse suosin isoäitini tekemiä bambuliinoja, jotka kuivuvat helposti ja imevät hyvin nesteitä. Bambuliinoja saa helposti myös tilattua netistä.

– Vaihda muoviastiat lasisiin vaihtoehtoihin. Säilyttämällä vanhat pastakastikepurkit saat esimerkiksi itsellesi uusia säilytysastioita. Joitain ruokia, kuten vihanneksia ja leipiä voi puolestaan säilyttää ja pakastaa kankaisissa pusseissa.

– Ota kauppareissulle mukaan kestokassi, pieniä kankaisia pusseja ja lasiastioita. Hedelmille ei tarvitse ottaa erillisiä pusseja, jos punnitset ne omissa kasseissa. Kaupan myyjälle voi helposti etukäteen huikata asiasta. Yllättävän monia ruokia pystyy myös ostamaan irtoversioina. Looking at you K-kaupan salaattibaari!

– Yritä heittää mahdollisimman vähän ruokaa pois. Hävikkiruokaa saa helposti vähennettyä säilömällä ruokia lasipurkkeihin sameiden muovipurkkien sijaan. Näin näet paremmin, mitä jääkaapissasi on eikä kastikkeet unohdu yhtä helposti jääkapin perälle.

Niin kuin Essi kirjoitti viime viikolla, muutoksia ei todellakaan tarvitse tehdä päivässä, eikä ainut vaihtoehto vähentää tuottamaansa roskaa ole kertaheitolla ryhtyä viettämään täysin roskatonta elämää. Zero Waste -filosofiasta voi inspiroitua kuka vaan, ja konseptin voi onneksi venyttää juuri omaan elämäänsä sopivaksi.

Inspiroidu lisää:

www.zerowastehome.com

Lauren Singerin Youtube-kanava.

Kurkkaa myös Sugarin low waste -kosmetiikkavinkit!

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kuvat täältä ja täältä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.