Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

Zero Waste Summer: osa 1

Zero Waste -sarjassa tutustumme helppoihin tapoihin vähentää roskaa arjessa. Ensimmäisessä osassa vinkkaamme, miten välttää pakkausjätettä ruoanlaitossa.

Työpäivän lomassa pikaisesti nautitun salaatin muovipakkaus ja kertakäyttöiset aterimet lentävät ruokailun jälkeen roskiin. Kotona valmistettu salaatti ei ole sen viattomampi: tomaatit sujahtavat kaupassa vihannespussiin ja kurkkua peittää muovinen kääre. Molemmat tilanteet ovat useimmille meistä tuttuja: arjessa yksinkertaisesti syntyy helposti jätettä, ja paljon. Onneksi kehitys on yhtä helppoa kääntää myös päinvastaiseen suuntaan ja jo pienillä muutoksilla rutiineihisi olet huomattavasti enemmän Zero Waste. Poimi tästä parhaat vinkkimme keittiöön ja ruokaostoksille!

Ostokset 

Hedelmät ja vihannekset: Hedelmä -ja vihannesosastolla jätteen määrän vähentäminen on helppoa: ei tarvitse kuin ottaa kotoa mukaan omia kangas- tai harsokasseja tai latoa ostokset suoraan kassan liukuhihnalle. Muoviin pakatut tuotteet kannattaa jättää hyllyyn jos vain mahdollista ja yleensä niille löytyykin pakkaamattomia vaihtoehtoja ainakin suuremmissa ruokakaupoissa. Tavallisissa marketeissa yrtit myydään yleensä aina muoviin pakatuissa ruukuissa, mutta monista itämaisista ruokakaupoista niitä voi ostaa suoraan niputtain.

Kasviproteiinit: Suurin osa soijavalmisteista ja tofuista on ikävä kyllä pakattu muoviin, vaikka ne ovatkin eläinperäisiä proteiineja huomattavasti ekologisempi vaihtoehto. Kasviproteiinien pakkauksissa on kuitenkin eroja, esimerkiksi Jalotofu käyttää tuotteissaan ohuinta mahdollista muovikalvoa, mikä tekee siitä astetta ympäristöystävällisemmän. Toisaalta lähellä kasvatetuista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden, kuten Härkiksen ja Nyhtökauran hiilijalanjälki jää lyhyemmäksi. Yksi vaihtoehto välttää pakkausjätteen syntyminen kokonaan on nauttia proteiininsa erilaisten palkokasvien sekä pähkinöiden muodossa ja ostaa ne irtona. Ainakin Punnitse ja säästä -liike myy pähkinöitä, siemeniä, papuja, linssejä ja erilaisia soijatuotteita irtona.

Kuiva-aineet: Kuiva-aineiden Zero Waste -shoppailuun pätevät pitkälti samat säännöt kuin kasviproteiinien suhteen. Punnitse ja säästä myy esimerkiksi riisejä, kuivahedelmiä ja erilaisia jauhoja irtotavarana. Myös silloin, kun ostaa raaka-aineita suuremmissa pakkauksissa, syntyy vähemmän jätettä, etenkin jos suosii muovisten pakkausten sijaan kierrätettäviä pahvisia. Itämaisista marketeista löytää perusraaka-aineita, kuten riisejä ja pastaa, monen kilon pakkauksissa. Oikein säilytettynä kuiva-aineet säilyvät syömäkelpoisina vuosia. Teetä ja kahvia myydään irtona pienissä erikoiskaupoissa ja myös Punnitse ja säästä -liikkeessä.

Karkit ja herkut: Makeannälän yllättäessä kannattaa suunnata oman paperipussin kanssa irtokarkkihyllylle. Pienemmistäkin kaupoista löytyy nykyään usein melko runsas valikoima erilaisia irtotavarana myytäviä karkkeja, snackseja ja maustettuja pähkinöitä. Suklaan ystävillekin on olemassa roskattomia vaihtoehtoja: esimerkiksi ihanat Lovechock-raakasuklaat pakataan selluloosasta valmistettuun kääreseen ja tarratkin ovat biohajoavia!

Muut elintarvikkeet: Suosi erilaisissa öljyissä, maustekastikkeissa ja säilykkeissä kierrätettäviä pahvisia tai lasisia pakkauksia. Tummat lasipullot suojaavat parhaiten öljyjä härskiintymiseltä ja vähentävät näin myös ruokahävikin määrää. Jogurtit, maidot ja kasvijuomat on yleensä pakattu pahviin, jonka voi lajitella.

Sugar Helsinki Zero Waste Summer

Säilytys:

Luovu kelmun käytöstä ja säilytä ruoka mieluummin lasisissa, kannellisissa astioissa. Esimerkiksi tyhjät ja pestyt säilykepurkit sopivat mainiosti niin kuiva-aineiden kuin ruoantähteidenkin säilytykseen ja ovat sitä paitsi sievän näköisiä. Toinen vaihtoehto saada ruoka säilymään raikkaana jääkapissa on laittaa astian päälle lautanen kanneksi. Kelmun voi korvata myös Bee’s Wrap -merkkisillä mehiläisvahasta valmistetuilla kääreillä, jotka voi pestä ja käyttää uudeelleen. Niitä myyvät ainakin verkkokaupat Ecosto sekä Safkanet.

Suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle Zero Waste -elämäntyylissä. Työmatkan take away -kahvia varten kannattaa ottaa mukaan oma muki. Kertakäyttöisten vesipullojen sijaan laukussa voi kantaa mukana omaa lasista juomapulloa, jonka saa edullisesti esimerkiksi tyhjästä smoothiepullosta.

Omien lounaseväiden mukaan ottamisesta työpaikalle hyötyvät niin sinä kuin luontokin. Valmistamalla salaatin kotona pääset halvemmalla, saat valita siihen juuri niitä raaka-aineita, joita haluat ja varmistut niiden tuoreudesta. Pyhitä jokaisesta sunnuntai-illasta hetki seuraavan viikon salaatti-aineksien valmistukselle: paahda uunissa värikkäitä juureksia, keitä kuivat linssit ja laita pähkinät likoamaan. Rutiini voi aluksi tuntua vaivalloisemmalta kuin kaupan valmissalaattien ostaminen, mutta vie yllättävän vähän aikaa ja on sitä paitsi ihanan terapeuttista. Poimi salaatti-inspiraatiota täältä. Nauti kokkailun lomassa lasi viiniä ja kuuntele vaikkapa mielenkiintoista Ted Talkia.

Pakkaa eväät tyhjään lasipurkkiin tai suloiseen eväsrasiaan. Esimerkiksi Nudge myy ihania ruostumattomasta teräksestä valmistettuja Ekoboxeja, jotka tulevat eettisestä perheyrityksestä Intiasta. Myös Ruohonjuuri ja Ecosto myyvät kestäviä eväsrasioita.

Zero Waste -sarjan seuraavassa osassa tutustumme jätteettömän kosmetiikan ja kodin puhdistusaineiden maailmaan. Stay tuned!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.